Croatian(HR)Hungarian (informal)

„Te híd is Vagy, folyó is Vagy, Rajtad mások átkelhetnek” – Agneš Vanilla

Zrínyi 1566

 

1566. Szeptember 7. véget ér Szigetvár ostroma. Mindössze három várvédő marad életben. Köztük Cserenkó Ferenc, aki később megírta a szigetvári ostrom hiteles történetét. Bár néhány dologról úgy tűnik, inkább hallgatott. Például arról, mi lett azokkal az asszonyokkal, akiket Zrínyi Miklós már nem tudott csáktornyai birtokára menekíteni, s akik mégsem kerültek az ellenség kezébe...? …vagy miért változtatott a szultán eredeti szándékán, s fordította Eger felé nyomuló haderejét Szigetvárnak…? …vagy miért állt egy török janicsár, Lahib a biztos győztesek oldaláról a halálba induló magyarok mellé…? Elindul egy nyomozás. A török nagyvezír, Mehmed, s tőle függetlenül az osztrák fővezér, Salm gróf megpróbálja kideríteni, Zrínyi hősi helytállásának mi lehetett a mozgatórugója? Az ostrom ideje alatt játszódó cselekmény egymás mellé rakott momentumai végül felvetik a kérdést: lehet, hogy a világtörténelem legnagyszabásúbb politikai gyilkosságának vagyunk tanúi?

2009-ben, hagyományteremtő célzattal mutattuk be a Zrínyi 1566 című rock musicalt. A szigeti várban létrejött szabadtéri produkció, közel százötven szereplőt vonultatott fel, s 2009-ben az év legkiemelkedőbb kulturális eseményének választották a nézők. Az ősbemutató óta, a nyári időszakban, azóta is töretlenül folytatja sikerhadjáratát.

Minden kritika, nézői vélemény, kiemeli a produkció összefogást hirdető erejét, a határon túli közreműködők, - lásd. A csáktornyai Zrínyi Gárda - Zrinska Garda Cakovec – szerepeltetését, valamint a Horvát-Magyar nemzeti tudat erősítését.

A Magyar és a Horvát nemzetnek, melynek közös történelme több mint ezer évre tehető, szüksége van olyan hősre, hősökre, kikre méltán lehet büszke, s akiknek tette, tettei, példát adhatnak a mai kor emberének a békés együttélésre, egymás elismerésére, megsegítésére, támogatására. Zrínyi Miklós és katonái, a Horvát és a Magyar történelem kimagasló alakjai régóta „vártak” arra a pillanatra, hogy mindkét nemzet elismerje őket közös hősének.

Zenéket, kritikákat, videoklippeket, fotóanyagot, s további információkat találhat, a www.zrinyi1566.com honlapon.


Főbb szerepekben

Sasvári Sándor
Feke Pál / Szomor György
Csengeri Attila
Beleznay Endre
Dévényi Ildikó
Blaskó Balázs
Vermes Tímea / Füredi Nikolett
Iván Ildikó
Kelemen Csaba


Közreműködők
A Zrínyi Táncegyüttes tagjai
Zrínyi Vitézek Hagyományőrző Szakosztályának tagjai
IH EuroDance Táncszínház
Zrínyi Miklós Hagyományőrző Íjász és Lovas DSE
Zrínyi Gárda Csáktornya - Zrinska Garda Cakovec

Díszlet;                                Jelmez;
Bényei Miklós                         Molnár Gabriella

Segédrendező
Oláh-Fenyvesi Judit

Koreográfus;

Halmi Zoltán

Rendező;
Moravetz Levente

Kapcsolat;
Moravetz Levente
rendező-producer
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.