Croatian(HR)Hungarian (informal)

„Ti si i most, i rijeka si, preko tebe drugi mogu proći - Agneš Vanilla

Várak, kastélyok Horvátországban

There are no translations available.

A horvátországi várak és kastélyok a közös magyar-horvát történelem ma is látható bizonyítékai: 1000 év emléke romos, vagy felújított változatban. A belső horvát területeken álló várak a török elleni harcok mementói, az itt felépített kastélyok pedig a török utáni új arisztokráciára emlékeztetnek. A tengerparton szinte minden vár és erőd velencei hatású. A régi épületeket látva a közös múlt is közelebb kerülhet hozzánk.

1105-ben Könyves Kálmán királyunk a Pacta Conventában Horvátországnak jogokat biztosított a Magyar Királyság védelme alatt. A déli várak védték a történelmi Magyarország határait és a XV.század után egyre jelentősebb szerepet töltöttek be. A Zrínyi –család csáktornyai, ozalji, driveniki, zrini várai a törökök célpontjává váltak. A Frangepánok a tengerparton rendezkedtek be: Fiume(Trsat) Porto Re, Bakar, Kraljevica várain az ő zászlóik lengtek. A két család bukása után(1671)  váraik és kastélyaik Habsburg fennhatóság alá kerültek, majd újra nemesi gazdára találtak.

 

 

A XVII-XVIII. században épültek a Dráva-alatt, a Habsburg –hű arisztokrácia kastélyai: gondolhatunk itt a Batthyanyiak ludbregi, a Pejácsevicsek verőcei és nasicei, vagy a Jankovicsok daruvári kastélyaira. Ebből a korból híres még a dárdai Eszterházy, a donji miholjaci Majláth , a valpói Prandau vagy a beliscei Gutmann kastély. A kastélyok urai egykor befolyásos tisztséget töltöttek be : a Draskovicsok –Trakostyán urai- és a Pejácsevicsek horvát-szlavón-dalmát bánok voltak. 1945 után az államosítás következett, ami erős állagromlással is járt. Ha ma Horvátországban járunk, szerencsére számos felújított kastéllyal találkozhatunk, főleg amelyek turisztikai központokban vannak (pl.Trakostyán).


Forrás: Várak,kastélyok kilátással.www.croatia.hr