Croatian(HR)Hungarian (informal)

„Te híd is Vagy, folyó is Vagy, Rajtad mások átkelhetnek” – Agneš Vanilla

A Függetlenség Napja Horvátországban, október 8.

A horvátok egyik legnagyobb nemzeti ünnepe a Függetlenség Napja. Az évszázadok alatt volt idő azon vívódni, hogy az önállóság vagy a szláv egység útja az üdvözítő. Végül 1991-ben, a horvát nép a teljes önrendelkezés mellett döntött. Déli szomszédunk harcait az Antall-kormány végig figyelemmel kísérte, sőt segítette a horvátországi menekülteket. Elsőként ismerte el a szuverén Horvátországot. „1980-ban meghalt Tito, rendszere azonban csak 10 évvel később omlott össze. A” Nakon Tita bit če Tito” (Tito után is lesz Tito) mondás az állami elit makacs ragaszkodást fejezte a ki a politikai örökséghez.
A mesterségesen létrehozott, a párt és hadsereg által összetartott Jugoszlávia 1991-ben alkotóelemeire bomlott szét.1991.június 25-én Horvátország kikiáltotta függetlenségét. A starčeviči álom megvalósulni látszott, de akkor még senki sem gondolta, hogy milyen szörnyű véráldozatok árán. A függetlenség kimondását követően 5 év pusztító polgárháborút következett, melynek következményei máig érezhetőek.
Horvátország az elmúlt 10 évben igyekezett teljesíteni az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeit. A maastrichti –kritériumok, a jogrendszer átalakítása mellett a háborús bűnösök elfogása és megbüntetése, valamint a Szlovéniával való területi vita megoldása is feladattá vált.
Horvátország a nemzeti függetlenség megtartása mellett  egy nagyobb egység, az Európai Unió része lesz. A horvát nép méltán büszke múltjára,épített és természeti értékeire, hagyományaira. Évszázadok során, nagyhatalmak hálójában vergődve is ragaszkodott önrendelkezési jogához, amelyért kész volt tiszta szívvel harcolni és mindent feláldozni. Döntött, majd a döntést megbánta és mást akart: az irányt nemegyszer eltévesztette. Emóció és ráció sokszor csatázott.
Az is bizonyos, hogy mára már nem az önállóság vagy egység, hanem  önállóság és egység a kérdés: azaz, hogy déli szomszédunk hogyan boldogul majd az Európai Unióban.”

 Részlet: A Horvátország a referendum után című cikkből, amely teljes terjedelemben itt olvasható: